Mi a kézsebészet? Miért forduljak kézsebész szakorvoshoz?

Az orvosi szakma bár a gyógyítás az emberiséggel egyidejű, mégis relatíve újnak számít. ha Hippocrates- től számítjuk akkor ez a szó szerint kétezer év java részében valójában nem beszélhetünk igazi orvos „tudományról”.  A XIX. században elindult technikai forradalommal párhuzamosan és az anesztézia megjelenésével kezdődően egy valós orvosi forradalomról beszélhetünk. Ennek eredményeképpen robbanásszerűen bővült tudásunk az emberi anatómia, élettan és patológia területén. Ez az exponenciálisan bővülő tudáshalmaz, egyre nehezebben látható át, birtokolható, egy bármilyen zseniális képességekkel rendelkező orvos által.  A különböző szakosodások, orvosi szakterületek megjelenése is azt igazolja, hogy hiába tanult sebész valaki, nem érthet ugyanolyan szinten a csontok faragásához, a szem mikrosebészetéhez, vagy a szív ereinek helyettesítéséhez.


A kézsebészet, mint önálló szakága az orvostudománynak, a második Világháborút követő időben kezdett önállósulni, akkor, amikor a háború utáni ipari forradalom kezdetleges gépei, technológiái, számtalan súlyos, komplex kézsérülést eredményeztek és ezeknek a sérüléseknek a gyógyítása, gyógyulása messze elmaradt az elvárttól. Lassan rájöttek, hogy a kéz komplex felépítéséből kifolyólag speciális technikákat, módszereket, koncepciót igényel, amivel egy általános sebész, egy, a nagy csontokat kiválóan kezelő traumatológus vagy ortopéd, illetve a lágyrészek kezeléséhez egyébként nagyon értő plasztikai sebész, általában nem tudhat magáénak. A tapasztalat, a kutatások, vizsgálatok eredményei, a szakmai rendezvények összesítései alapján egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy a kéz sérüléseinek, betegségeinek ellátása külön speciális tudást, módszereket igényel. Egyre több fejlett nyugati országban jelent meg a kézsebészet, mint önálló orvosi specialitás.

Magyarország ezen a területen nem csak Közép-Kelet Európa hanem nyugodtan mondhatjuk, hogy egész Európa vezető, „kézsebészeti nagyhatalmai” közé tartozott, köszönhetően néhány a kézsebészet iránt fokozott személyes érdeklődést mutató vezető baleseti sebészeti professzornak. Szántó, Manninger, Forgon, Renner professzorok, a teljesség igénye nélkül, megalapozták Magyarországon a kézsebészetet.  Tevékenységük eredményeképpen Magyarországon 1994 óta a kézsebészet önálló, szakvizsgával megszerezhető orvosi szakképesítés. Hagyományosan a világban a kézsebészet, vagy a traumatológia-ortopédia, vagy a plasztikai sebészet bölcsőjében fejlődött ki. Magyarországon a kézsebészet a traumatológiai osztályok mellett, vagy önálló részlegként, vagy osztályként fejtette ki tevékenységét. A 2004-es Kézsebészeti Világkongresszus sikeres megszervezése, új fejezetet nyitott a magyar Kézsebészet történelmében. Ezt követően dr. Szabó Zsolt előszőr az Európai Kézsebészeti Szakvizsga Bizottság vezetőjeként megreformálta az európai kézsebészeti szakvizsgát, majd az Európai Kézsebészeti Társaság főtitkára, első számú vezetője lett. 2010-ben Szöul-ban a Kézsebészeti Világtársaság Főtitkárának választották majd 2016-ban Buenos Airesben a nemzetközi kézsebészetben elérhető legmagasabb kitüntetésként a Kézsebészeti Világtársaság elnökévé választották, mely funkciót jelenleg is betölti. Ezzel párhuzamosan az elmúlt tizenkét évben számos nemzetközi kurzust, továbbképzést szervezhetett Magyarország, amire a 2017-ben a Dr.Szabó Zsolt elnökletével és szervezésében megrendezett Európai Kézsebészeti Kongresszus (FESSH), az 1700 résztvevőjével tette fel a koronát.

Természetesen a kézsebészet nem csak Magyarországon, hanem az egész világon állandó fejlődésben, változásban van, újabb és újabb diagnosztikai lehetőségek, technikák és módszerek segítik az egyre inkább a kéz sérüléseiből a kéz betegségei irányába elbillenő kézsebészeti páciensáradatot sikeresen gyógyítani.

Pontosan ennek a napról napra bővülő, változó, evidenciákon alapuló tudáshalmaznak köszönhetően mondhatjuk azt, hogy a XXI.-ik században, nem csak ajánlott, hanem szinte kötelező a kéz sérüléseivel, betegségeivel, a kéz panaszaival, kézsebész szakorvost felkeresni!

Visszahívást kérek