Csukló alagút tünetegyüttes

A tünetegyüttest kiváltó ok a nervus medianus (középideg) leszorítása aminek a leggyakoribb oka: téraránytalanság a carpalis alagút és a benne lévő anatómiai képletek (9 hajlító ín és a középideg) között. Általában ennek az oka az inak megduzzadása a carpális (csukló) alagútban aminek következtében az alkari középideg (nervus medianus) tartós leszorítása alakul ki, ami általában előszőr zsibbadással majd fájdalommal legvégül a tenyérpárna sorvadásával jár.Így ismerheted még:

Csukló alagút szindróma, Tenyéri alagút szindróma, Csuklótáji középideg leszorítás, Carpal tunnel szindróma


Kiváltó okok

RÖVIDEN
A tünetegyüttest kiváltó ok a nervus medianus (középideg) leszorítása aminek a leggyakoribb oka: téraránytalanság a carpalis alagút és a benne lévő anatómiai képletek (9 hajlító ín és a középideg) között. Általában ennek az oka az inak megduzzadása a carpális (csukló) alagútban aminek következtében az alkari középideg (nervus medianus) tartós leszorítása alakul ki, ami általában előszőr zsibbadással majd fájdalommal legvégül a tenyérpárna sorvadásával jár.

Tünetek

 • Ujjak zsibbadása
 • Éjszakai  ujj/kéz zsibbadás
 • Éjszakai ujj/kéz fájdalom    
 • Bedagadó, merevebb ujjak
 • Tenyérpárnák/ hüvelykpárna sorvadása

 • Diagnózis

  • szakorvosi vizsgálat
  • elektrofiziológiai mérések (ENG, EMG)
  • ultrahangos képalkotó vizsgálat
  • MRI vizsgálat
  • speciális csuklóalagút röntgen

  Differenciál diagnózis

  Az ujjak zsibbadását nem csak az ideg csuklótáji leszorítása okozhatja hanem az ideg gerincvelőből való kilépésétől a csuklóig bárhol felmerülő egyéb szűkület vagy ideg leszorítás. Leggyakrabban ilyen leszorítás az idegek gerinccsatornából való kilépése helyén, nyaki gerincsérvek esetében fordul elő. Ugyancsak gyakori az idegek leszorítása a nyak és a mellkas határán a kulcscsont alatti területen. Amennyiben ez a leszorítás a gerinc magasságában történik akkor ez idegsebész vizsgálatát, kezelését igényli, amennyiben a szűkület a váll, a hónalj magasságában van akkor érgyógyász, érsebész kivizsgálása és kezelése szükséges. Az ideg leszorításán kívűl természetesen más betegségek, kórképek tünete is lehet az ujjak zsibbadása. Leggyakoribb a már szinte népbetegségnek számító cukorbetegség előrehaladott stádiumaiban illetve különböző idegrendszeri betegségekben vagy különböző eredetű érszűkületekben. Ezekben az esetekben belgyógyász, érgyógyász, ideggyógyász közös kivizsgálása és komplex kezelése lehet szükséges.

  Terápia / kezelés

  Az alkari  középideg jelenség különböző hagyományos, gyógyszeres vagy egyéb konzervatív kezelése általában csekély, illetve főként átmeneti javulást hozó eredménnyel végezhető. Kezdeti, még nem állandósuló tünetek esetén merül fel a konzervatív (nem sebészi) terápia lehetősége. A fizikotherápiás kezelési lehetőségekkel a célunk a szövetek duzzanatának, az ideg körül elhelyezkedő képletek mechanikai irritáció okozta gyulladásának csökkentése. Minden olyan fizikotherápiás lehetőség, melytől a gyulladásos tünetek mérséklődése várható, javasolható a betegek számára. A leggyakrabban alkalmazott kezelési formák a különböző nyugalmi sínek használata, illetve az iontoforézissel kombinált nem steroid típusú gyulladáscsökkentő kenőcsök. Ezen kívűl gyakori a különböző idegi anyagszerét fokozó vitaminok, gyógyszerek adása.  Amennyiben ez illetve a fizikoterápiás kezelés eredménytelen,  a beteg számára a javasolhatják főleg reumatológiai vagy ideggyógyászati szakrendeléseken a corticosteroid injekció helyi használatát gyulladás csökkentés céljából, melynek hatékonyságát a tapasztalatok sajnos nem támasztják alá. Több nemzetközi vizsgálat is részletesen tanulmányozta a szteroid injekciók hatékonyságát de egységesen elfogadott tartós pozítív hatásról nem számolnak be. Legáltalánosabban elfogadott nézet hogy steroid injekció beadása utáni átmeneti javulás kiváló prognosztikai faktort jelent a műtéti eljárás eredményességét illetően, azonban az esetek többségében tartós javulást a steroid injekciótól sem várhatunk. Mindemellett komplikációkról is beszámoltak. A steroid injekciók legveszélyesebb szövődménye a bakteriális fertőzés okozta gyulladás, gennyedés lehet, de leírtak az alkari középideg  további károsodására utaló jeleket is.


  Utókezelés

  Kezdetben a kötés víztől való óvása, a végtag lógatásának kerülése, polcolása, magasan tartása, az ujjak és a könyök és váll mozgatása, tornája megelőzi a végtag duzzanatát “bedagadását”.


  Várható eredmények

  A fájdalom általában nagyon hamar, akár az első műtét utáni éjszakán már megszűnhet. A zsibbadás megszűnte változó, van akinél azonnal van akinél pár nap, pár hét alatt szűnik meg.  A több éve elhanyagolt esetekben nem biztos hogy a zsibbadás teljes egészében megszűnik de ezekben az esetekben is általában jelentős javulás látható.


  Visszahívást kérek