Csukló alagút tünetegyüttes

A tünetegyüttest kiváltó ok a nervus medianus (középideg) leszorítása aminek a leggyakoribb oka: téraránytalanság a carpalis alagút és a benne lévő anatómiai képletek (9 hajlító ín és a középideg) között. Általában ennek az oka az inak megduzzadása a carpális (csukló) alagútban aminek következtében az alkari középideg (nervus medianus) tartós leszorítása alakul ki, ami általában előszőr zsibbadással majd fájdalommal legvégül a tenyérpárna sorvadásával jár.Így ismerheted még:

Csukló alagút szindróma, Tenyéri alagút szindróma, Csuklótáji középideg leszorítás, Carpal tunnel szindróma


Kiváltó okok

RÖVIDEN
A tünetegyüttest kiváltó ok a nervus medianus (középideg) leszorítása aminek a leggyakoribb oka: téraránytalanság a carpalis alagút és a benne lévő anatómiai képletek (9 hajlító ín és a középideg) között. Általában ennek az oka az inak megduzzadása a carpális (csukló) alagútban aminek következtében az alkari középideg (nervus medianus) tartós leszorítása alakul ki, ami általában előszőr zsibbadással majd fájdalommal legvégül a tenyérpárna sorvadásával jár.

Tünetek

 • Ujjak zsibbadása
 • Éjszakai  ujj/kéz zsibbadás
 • Éjszakai ujj/kéz fájdalom    
 • Bedagadó, merevebb ujjak
 • Tenyérpárnák/ hüvelykpárna sorvadása

 • Diagnózis

  • szakorvosi vizsgálat
  • elektrofiziológiai mérések (ENG, EMG)
  • ultrahangos képalkotó vizsgálat
  • MRI vizsgálat
  • speciális csuklóalagút röntgen

  Differenciál diagnózis

  Az ujjak zsibbadását nem csak az ideg csuklótáji leszorítása okozhatja hanem az ideg gerincvelőből való kilépésétől a csuklóig bárhol felmerülő egyéb szűkület vagy ideg leszorítás. Leggyakrabban ilyen leszorítás az idegek gerinccsatornából való kilépése helyén, nyaki gerincsérvek esetében fordul elő. Ugyancsak gyakori az idegek leszorítása a nyak és a mellkas határán a kulcscsont alatti területen. Amennyiben ez a leszorítás a gerinc magasságában történik akkor ez idegsebész vizsgálatát, kezelését igényli, amennyiben a szűkület a váll, a hónalj magasságában van akkor érgyógyász, érsebész kivizsgálása és kezelése szükséges. Az ideg leszorításán kívűl természetesen más betegségek, kórképek tünete is lehet az ujjak zsibbadása. Leggyakoribb a már szinte népbetegségnek számító cukorbetegség előrehaladott stádiumaiban illetve különböző idegrendszeri betegségekben vagy különböző eredetű érszűkületekben. Ezekben az esetekben belgyógyász, érgyógyász, ideggyógyász közös kivizsgálása és komplex kezelése lehet szükséges.

  Terápia / kezelés

  Az alkari  középideg jelenség különböző hagyományos, gyógyszeres vagy egyéb konzervatív kezelése általában csekély, illetve főként átmeneti javulást hozó eredménnyel végezhető. Kezdeti, még nem állandósuló tünetek esetén merül fel a konzervatív (nem sebészi) terápia lehetősége. A fizikotherápiás kezelési lehetőségekkel a célunk a szövetek duzzanatának, az ideg körül elhelyezkedő képletek mechanikai irritáció okozta gyulladásának csökkentése. Minden olyan fizikotherápiás lehetőség, melytől a gyulladásos tünetek mérséklődése várható, javasolható a betegek számára. A leggyakrabban alkalmazott kezelési formák a különböző nyugalmi sínek használata, illetve az iontoforézissel kombinált nem steroid típusú gyulladáscsökkentő kenőcsök. Ezen kívűl gyakori a különböző idegi anyagszerét fokozó vitaminok, gyógyszerek adása.  Amennyiben ez illetve a fizikoterápiás kezelés eredménytelen,  a beteg számára a javasolhatják főleg reumatológiai vagy ideggyógyászati szakrendeléseken a corticosteroid injekció helyi használatát gyulladás csökkentés céljából, melynek hatékonyságát a tapasztalatok sajnos nem támasztják alá. Több nemzetközi vizsgálat is részletesen tanulmányozta a szteroid injekciók hatékonyságát de egységesen elfogadott tartós pozítív hatásról nem számolnak be. Legáltalánosabban elfogadott nézet hogy steroid injekció beadása utáni átmeneti javulás kiváló prognosztikai faktort jelent a műtéti eljárás eredményességét illetően, azonban az esetek többségében tartós javulást a steroid injekciótól sem várhatunk. Mindemellett komplikációkról is beszámoltak. A steroid injekciók legveszélyesebb szövődménye a bakteriális fertőzés okozta gyulladás, gennyedés lehet, de leírtak az alkari középideg  további károsodására utaló jeleket is.


  Utókezelés

  Kezdetben a kötés víztől való óvása, a végtag lógatásának kerülése, polcolása, magasan tartása, az ujjak és a könyök és váll mozgatása, tornája megelőzi a végtag duzzanatát “bedagadását”.


  Várható eredmények

  A fájdalom általában nagyon hamar, akár az első műtét utáni éjszakán már megszűnhet. A zsibbadás megszűnte változó, van akinél azonnal van akinél pár nap, pár hét alatt szűnik meg.  A több éve elhanyagolt esetekben nem biztos hogy a zsibbadás teljes egészében megszűnik de ezekben az esetekben is általában jelentős javulás látható.


  Kézsebészeti vizsgálatok

  25 000 Ft helyett most 20 000 Ft
  Tovább
  16 000 Ft helyett most 15 000 Ft
  Tovább
  Visszahívást kérek