Ínhüvely sérv

Az ínhüvelyek savós hártyájából kiinduló ciszta. Sok esetben az ínhüvely sérvszerű képződménye ami méretét változtathatja. Pontos oka nem ismert, spontán meg is szűnhet.Így ismerheted még:

Ínhüvely ciszta; Ínhüvely ganglion; Ínhüvely sérv, Ganglion tendinis flexoris digitorum (hajlítóín ganglion), Ganglion tendinis extensoris digitorum (feszítőín ganglion)

Kiváltó okok

RÖVIDEN
Az ínhüvelyek savós hártyájából kiinduló ciszta. Sok esetben az ínhüvely sérvszerű képződménye ami méretét változtathatja. Pontos oka nem ismert, spontán meg is szűnhet.

Tünetek

Jellegzetes tünetek.

Hajlító ínhüvely ganglion:

3-8 mm átmérőjű, rugalmas, kemény tapintatú, de általában nem látható duzzanat az ujjak tenyéri felszínén a legutolsó tenyéri redő és a középízület ízület közötti területen, azaz az ujjak tövénél a tenyéri oldalon.

Főleg kemény tárgyak megfogásánál fájdalmat okoz.

Az ujjak mozgatásakor az ín mozgásától függetlenül egy helyben marad.

Feszítő ínhüvely ganglion:

Hasonló nagyságú és tapintatú, a kézháton a csukló és az alapízület ízület között az ín vonalában általában jól látható,elváltozás.

Ez szemben a hajlító inhüvely ganglionnal az ínnal együtt mozgó elváltozás.

Lényegesen ritkább, mint a hajlítóín elváltozása.


Diagnózis

Diagnózis felállítása:

Az egyértelmű tünetek miatt gyakorlott szakember a fizikális vizsgálattal el tudja dönteni hogy az elváltozás az ínhüvely tartozéka. Bizonytalanabb esetben rtg felvétel és UH vizsgálat szükségesvagy az elváltozás tűvel való megszúrása, punctio-aspiratioval szövettani mintavétel vagy mikroszkopos vizsgálat tisztázhatja az elváltozás fajtáját.


Differenciál diagnózis

Differenciál diagnózis :

Ínhüvelygyulladással, jó indulatú zsír- és kötőszövet daganatokkal, csontkinövésekkelvagymás kézdaganatokkal téveszthető összeA fizikális  vizsgálat sokszor nem elég az elkülönítéshez és csak a műtéti eltávolítás utáni szövettani, mikroszkópos vizsgálat tisztázza az elváltozás fajtáját.

Terápia / kezelés

Therápia:

konzervatív:

A konzervatív kezelés általában a panaszt okozó tünetek csökkentését, megszüntetését célozza, de magát az elváltozást nem tudja megszüntetni. Ennek része a rögzítés gipsszel vagy brace-szel kiegészítve  fájdalomcsillapító nemszteroid gyulladásgátló gyógyszeres therápiával, fizikotherápiával. Tűvel megszúrása, leszívása, szétmasszírozása, steroid injekció adása is szóba jöhet de bizonytalan kimenetele és az esetleges nem kívánatos szövődmények miatt nem ajánlott.

operatív:

A műtét lényege az elváltozás kis metszésből való  eltávolítása, vigyázva a mellette futó ér és idegkötegekre valamint a vele szerves közelségben lévő hajlító vagy feszitő inakra.


Utókezelés

Utókezelés:

Rögzítés nem szükséges, korai mozgatás, 7-10 nap múlva varratszedés, ritkán szükséges kiegészítő gyógytorna, illetve fokozott hegképződési hajlam esetén hegpuhító és oldó fizikotherápia, ultrahang hezelés, bioptron lámpás vagy szoft lézeres illetve hegpuhító krémekkel iontoforézis, masszírozás.

Kiújulás rendkívül ritka.

Rosszindulatú elfajulás nem ismert.Várható eredmények

Prognózis:

Kiújulás rendkívül ritka (ellentétben a csuklótáji izületi és a kéz kisízületi ganglionokkal) Sebgyógyulás, varratszedés után pár nappal mozgatható és terhelhető. Rosszindulatú elfajulás nem ismert.


Kézsebészeti vizsgálatok

25 000 Ft helyett most 20 000 Ft
Tovább
16 000 Ft helyett most 15 000 Ft
Tovább
Visszahívást kérek