Kalapács ujj

1.Nyílt trauma okozta csont és/vagy feszítőín sérülés az ujjak végízületének kézháti felszínén. 2.Tompa erőbehatás okozta csont és/vagy feszítőín sérülés az ujjak végízületének kézháti felszínén. 3.Banális mozdulat során létrejött feszítőín degeneratív szakadás az ujjak végízületének kézháti felszínén.


Így ismerheted még:

mallet finger, baseball finger, dropped finger, Holzhammer finger.

Kiváltó okok


RÖVIDEN
1.Nyílt trauma okozta csont és/vagy feszítőín sérülés az ujjak végízületének kézháti felszínén. 2.Tompa erőbehatás okozta csont és/vagy feszítőín sérülés az ujjak végízületének kézháti felszínén. 3.Banális mozdulat során létrejött feszítőín degeneratív szakadás az ujjak végízületének kézháti felszínén.


Tünetek

 • Az ujjak végpercének vagy körömpercének akaratlagos kinyújtási képtelensége, kényszerű hajlított pozíciója ami azomban másik ujj vagy kéz segítségével könnyen megszüntethető, kinyújtható, de elengedve a végperc ismét behajlik.
 • Az elváltozás nem fájdalmas, bevérzés, jelentős duzzanat általában nincs.

 • Diagnózis

  A speciális ujjtartás a relatív fájdalommentesség és a jó passzív mozgathatóság egyértemű diagnózist ad a fizikális vizsgálat során. Annak elkülönítésére, hogy a feszítő ín csak magában szakadt el, vagy levált a csontról vagy kitépett magával egy kis csontdarabot is rtg vizsgálat jön szóba kiegészítő vizsgálatként. Ennek jelentősége főleg a kezelési forma megválasztásakor, illetve a rögzítés időtartama szempontjából fontos.


  Differenciál diagnózis

  Elkülönítendő az egyéb, az ujj végére lokalizálódó sérüléstől, a kiszület ficamától, rándulástól, zúzódástól, valamint a kisizületet alkotó csontok törésétől. Ezekben az esetekben sokkal nagyobb a duzzanat, a fájdalom, a bevérzéses elszineződés, az izület mozgásainak másik kézzel való mozgatási képtelensége vahy nehezítettsége


  Terápia / kezelés

  konzervatív:

  A konzervatív kezelés lényege az elszakadt índarabok végeinek egymáshoz érintése, ami a végperc kinyújtásával, kisfokú túlnyújtásával érhető el és ebben a helyzetben való rögzítés az ín gyógyulásáig. Lényeges és fontos, sokszor be nem tartott követelmény hogy a gyógyuláshoz szükséges idő ami több hét, alatt egyetlen egyszer sem egy pillanatra sem szabad az ujj végpercét behajlítani hisz akkor szétszakadnak a friss hegképződmények és kezdődhet előlről megint a több hetes rögzítés! A rögzítést különböző fém-műanyag sínek számos változatával valósíthatjuk meg. Ezek legismertebb változata a Brooks gyűrű. Ezeket 4-8 hétig használjuk a nyujtott, kissé túlfeszített helyzetű körömperc rögzítésére( a csontos sérüléseket 4-6 hétig, az inas sérüléseket 6-8 hétig) a középízület rögzítése nem követelmény.


  Utókezelés

  Kezdetben az operált ujj nyugalomba helyezése, védése nyugalmi sínekkel vagy kötéssel. A több hétig alkalmazott rögzítés eltávolítása után gyakran szükséges gyógytorna a végízület bemozgatására. Az ízület fölötti bőr több hónapig lehet pirossas, kékes, fájdalmas. Ilyen esetekben további hetekig hónapokig éjszakai sínes tehermentesítő, regeneráló rögzítést alkalmazhatunk.


  Várható eredmények

  Bármilyen módszer használata esetén előfordulhat 5-10 fokos végleges elmaradás a körömperc kinyújtásában illetve behajlításában.


Visszahívást kérek