Nyeregizületi kopás

Kialakulása jelenleg sem tisztázott. Inkább reumatológiai elváltozások okozhatják. Kutatások alapján jelentős szerepet játszik a kialakulásában a napi több órás megterhelés, aktív körkörös mozgássorozat, mint pl. Zenészek tevékenysége, számítógépes egér használat, mobiltelefonon gépelés.


Így ismerheted még:

a hüvelykujj nyereg ízületének kopása, gyökér porckopás, rhizarthrozis, trapezo-metacarpalis arthrózis


Kiváltó okok

RÖVIDEN
Kialakulása jelenleg sem tisztázott. Inkább reumatológiai elváltozások okozhatják. Kutatások alapján jelentős szerepet játszik a kialakulásában a napi több órás megterhelés, aktív körkörös mozgássorozat, mint pl. Zenészek tevékenysége, számítógépes egér használat, mobiltelefonon gépelés.

Tünetek

Fájdalom, nyomás érzékenység, recsegés a hüvelykujj tövénél, a nyeregízület felett, főleg a hüvelykujj köröző mozgásának kiesése, fájdalma. Csúcsfogás és marokfogás gyengülése. Tárgyak elejtése.


Diagnózis

Fizikális vizsgálat:

Megtekintéssel: deformálódás, duzzanat, mozgás beszűkülés.

           Tapintással: duzzanat, nyomásérzékenység, fájdalom,

Funkcionális vizsgálattal: -passzív és aktív ujjmozgatásnál crepitatio, „recsegés”.

            -szorítóerő és a csúcsfogás erejének csökkenése

    

 

Rtg vizsgálat:2 irányú felvétel összehasonlítva az ép oldallal.

CT vizsgálat:csak ritkán jön szóba

MR vizsgálatnem indokolt.


Differenciál diagnózis

Bármelyik más, hüvelykujj fájdalmat és mozgás beszűkülést okozó betegség vagy sérülés, sajkacsont álízület, ganglion, szalagsérülések, más kéztőcsont betegsége, régebbi sérülése. Ízületi porckárosodás, rheumatológiai elváltozások, hüvelykujj ínhüvelygyulladás.

Terápia / kezelés

Konzervatív (nem műtétes) kezelés és műtéti kezelések jöhetnek szóba. A kezelés függ a betegség szakaszától.

I-II Szakaszban szóba jön a nem műtétes kezelés:

-nyugalomba helyezés, gipszsínnel vagy ortézissel (csuklórögzítő, csuklószorító) főleg éjszakára

-fájdalomcsillapítók, non szteroid gyulladáscsökkentők szedése, esetleg fizikotherápia

Ezek eredménytelensége esetén a következő lehetőség az ízületbe adott szteroid injekció. Ezzel akár hosszú ideig tünetmentességet érhetünk el de ez nagyon ritkán végleges. Pár hét hónap elteltével a panaszok a legtöbb esetben ismételten, intenzívebben jelentkeznek. Szóba jön porcvédő anyagok beadása és újabban saját vérplazma adása is. Ezek hosszú távú eredményei még nem ismertek.


Utókezelés

A műtétek milyenségétől függően 3 hetes vagy 4- 6 hetes nyugalmi gipszsínrögzítés szükséges esetleg. A páciens életkorától, együttműködési készségétől, fizikális tevékenységétől függően bizonyos esetekben a gipszrögzítéstől eltekinthetünk de ezekben az esetekben ajánlott a csuklórögzítő viselése. Ha drótrögzítés történik, 4-6 hét múlva azt eltávolítjuk. Ezután gyógytorna kezelést minden esetben alkalmazunk, lehetőleg addig, míg jó funkciót el nem érünk. Elmerevítő műtét esetén is indokolt a torna, a többi kisízület működésének biztosítására. Általában 3 hónapos utókezelés kell a jó funkció eléréséhez.


Várható eredmények

Konzervatív, nem műtétes kezeléssel ideig - óráig lehet csak tünetmentességet elérni.

           Műtéti kezeléssel irodalmi adatok szerint 90-95 %-ban jó és kiváló eredményeket érnek el. Ha nehéz megterhelés nem éri a kezet pl. zenészek, művészek, akkor már 6-8 hét után visszatérhetnek az óvatos munkavégzéshez. Ha erősebb terhelésnek teszik ki a hüvelykujjat munkavégzés során, akkor 3-6 hónap elteltével engedhető meg a teljes terhelés. A betegek nagy számának megkérdezése szerint teljes fájdalommentesség műtét után 1 évvel jön csak létre.

Kézsebészeti vizsgálatok

25 000 Ft helyett most 20 000 Ft
Tovább
16 000 Ft helyett most 15 000 Ft
Tovább
Visszahívást kérek